Pide Información SIN COMPROMISO

Oposiciones Agent Rural de la Generalitat de Catalunya

Oposiciones Agent Rural de la Generalitat de Catalunya
Consultar Precio
La Oposición a Agente Rural de la Generalitat de Catalunya es semipresencial y se imparte en Barcelona. CENTRES DE FORMACIÓN DE LA OPOSICIÓN A AGENTE... Seguir leyendo

¿NOS DEJAS TU OPINIÓN?

Si has realizado este curso, ¿por qué no darnos tu opinión?. Si lo haces, estarás ayudando a miles de personas que, como tu en su momento, están intentando cambiar su vida a través de la formación. No hay mejor ayuda, para decidirse entre miles de cursos, que la opinión de una persona que ha vivido la experiencia de cursarlo, miles de personas te lo agradecerán.

Danos tu opinión detallada sobre el Oposiciones Agent Rural de la Generalitat de Catalunya. No olvides decirnos que te pareció el temario del curso, el profesorado, la accesibilidad al equipo del centro para resolver tus dudas y, en el caso de los programas online, la calidad del campus virtual.

Tu experiencia es muy valiosa
Tu voto
Haz clic para puntuar
ENVIAR
Descripción de la Oposición



La Oposición a Agente Rural de la Generalitat de Catalunya es semipresencial y se imparte en Barcelona.

CENTRES DE FORMACIÓN DE LA OPOSICIÓN A AGENTE RURAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Centre Distància
Centre Madrid
Centre Torrent
Centre Barcelona
Centro Alicante
Centre Múrcia
Centre Fuenlabrada


REQUISITOS DE LOS CANDIDATOS DE LA OPOSICIÓN A AGENTE RURAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

1.- Tenir la nacionalitat espanyola o la dels altres estats membres de la Unió Europea o la dels estats als quals, en virtut de tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya, els sigui aplicable la lliure circulació de treballadors. També podran ser admesos el cònjuge, els descendents i els descendents del cònjuge, tant dels ciutadans espanyols com de les persones amb nacionalitat dels altres estats membres de la Unió Europea o dels estats als quals, en virtut de tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya, els sigui aplicable la lliure circulació de treballadors, sigui quina sigui la seva nacionalitat sempre que els cònjuges no estiguin separats de dret i, en el que concerneix als descendents, siguin menors de 21 anys o majors d'aquesta edat però visquin a càrrec dels seus progenitors, d'acord amb el que estableixen els articles 2 i 4 del Reial decret 766/1992, de 26 de juny, sobre l'entrada i permanència a Espanya de les persones amb nacionalitat d'estats membres de la Unió Europea i d'altres estats que han pres part a l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu, signat a Porto el 2 de maig de 1992 i ratificat per Espanya el 26 de novembre de 1993, modificat posteriorment pel reial decret 737/1995, de 5 de maig. En qualsevol cas, els aspirants que no tinguin la nacionalitat espanyola han d'acreditar documentalment la seva nacionalitat.

2.- Haver complert 18 anys i no superar l'edat de 65 anys.

3.- Tenir el títol de Graduat en ESO, Tècnic LOGSE o equivalent, Graduat Escolar, Formació Professional de Primer Grau, o qualsevol altre de nivell superior, o estar en condicions d'obtenir-lo. Si es tracta d'un títol obtingut en l'estranger, cal disposar de la corresponent homologació del Ministeri d'Educació i Ciència.

4.- Posseir el permís de conduir de la classe B, al que fa referència l'article 5.1 del Reial decret 772/1997, de 30 de maig, que autoritza a conduir vehicles automòbils, la massa màxima dels quals autoritzada no excedeixi de 3.500 quilograms i el nombre de seients, inclòs el del conductor, no excedeixi de 9, d'acord amb les previsions establertes a l'esmentat article, o el permís de conduir de la classe B1, d'acord amb la disposició transitòria primera , apartat c) de l'esmentat Reial decret.

5.- Posseir la capacitat física i psíquica necessària per a l'exercici de les funcions.

6.- No estar inhabilitat per a l'exercici de les funcions públiques ni estar separat mitjançant expedient disciplinari del servei de qualsevol Administració Pública. Els aspirants que no tinguin la nacionalitat espanyola haurien d'acreditar, mitjançant una declaració jurada o promesa, que no estan sotmesos a cap sanció disciplinària o condemna penal que els impedeixi l'accés a la Funció Pública en el seu estat d’origen.

7.- Complir les condicions exigides per la legislació vigent per a l'obtenció del permís d'ús d'armes de foc: 1) Estar en disposició d'aconseguir el certificat d'antecedents penals, del Registre de Penats i Rebels del Ministeri de Justícia, tal com establix l'article 97 del Reial decret 137/1993, de 29 de gener, pel qual s'aprova el Reglament d'armes. 2) Estar en disposició d'aconseguir el corresponent informe d'aptituds psicofísiques, verificant les causes de denegació establertes a l'Annex 1 del Reial decret 2283/1985, de 4 de desembre, que regula l'emissió d'informes d'aptitud psicofísica per a l'obtenció i renovació de llicències, permisos i targetes d'armes. 3) Poder superar les proves de capacitació establertes en la Resolució de 19 d'octubre de 1998, de la Direcció general de la Guàrdia Civil, BOE núm. 290, de 4 de desembre.

8.- Satisfer els drets d'examen.

9.- Els requisits indicats anteriorment han de complir-se l'últim dia del termini de presentació de sol-licituds i s'han de continuar complint fins a la data de la presa de possessió com funcionari de carrera.


ACTIVIDADES QUE DESARROLLAN LA OPOSICIÓN A AGENTE RURAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Coneixement, conservació, vigilància i control del medi ambient , i de la correcta utilització de les zones forestals i l'àmbit rural.


COMPOSICIÓN DEL CURSO DE LA OPOSICIÓN A AGENTE RURAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

- Ortografia i relació de proves físiques.
- Coneixements específics de la professió:

Part General.

L'organització política i institucional de Catalunya. Formes de Govern i Administració.

Tema 1.- Institucions de la Catalunya medieval i moderna (s.XIII-XVIII): Corona. Institucions representatives i origen de la Generalitat.

Tema 2.- Catalunya dins de l'Estat Espanyol (s.XVIII i XIX). El Decret de Nova Planta. L'estructura i evolució de l'Administració Central a Catalunya.

Tema 3.- La mancomunitat de Catalunya (1914-1925). Marc legal i funcionament. La Generalitat de Catalunya a la II República. El franquisme a l'Administració de Catalunya.

Tema 4.- L'Estatut d'Autonomia per Catalunya I. L'Estatut d'Autonomia. Contingut de l'Estatut. La Generalitat: competències.

Tema 5.- L'Estatut d'Autonomia per a Catalunya II. La Generalitat i l'Administració de Justícia. Composició de la Generalitat. Control de la Generalitat.

Tema 6.- Gestió financera de Catalunya I. Finances i Economia. Llei de 29 de març de 1985, de l'Estatut de l'Empresa Pública Catalana. Llei 6/1984, de 5 de març, de la sindicatura de comptes. Ordre de 3 de març de 1983, sobre organització i funcionament del Consell General de Càmeres Oficials de la propietat urbana de Catalunya. Règim retributiu dels funcionaris de la Generalitat.

Tema 7.- Gestió Financera de Catalunya II. Llei 10/1982, de 12 de juliol, de finances públiques de Catalunya.

La Unió Europea i el Dret Comunitari. Institucions.

Tema 1.- Configuració de la Unió Europea: antecedents i objectius. Els tractats originaris i de modificació. Els membres de la Unió Europea. L'Adhesió d'Espanya i el Tractat de la Unión europea o de Maastricht.

Tema 2.- Característiques de l'ordenament jurídic comunitari: fonts del Dret Comunitari. Tractats, reglaments i directives.

Tema 3.- Aplicació i eficàcia del Dret comunitari Europeu. Relació entre el Dret comunitari i el Dret dels Estats membres. Principis i control. La participació de les Comunitats Autònomes a l'execució del Dret comunitari.

Tema 4.- Les llibertats comunitàries. La lliure circulació de mercaderies i de persones. La lliure prestació de serveis. La lliure circulació de capitals. El règim de lliure competència: regles bàsiques i excepcions.

Tema 5.- Institucions comunitàries: el Consell, el Tribunal de Comptes i El Tribunal de Justícia.

L'Administració Pública. El Dret administratiu.

Tema 1.- El Dret administratiu i les seves fonts. La Llei i el Reglament.

Tema 2.- Els actes administratius: concepte i classes. Motivació i notificació. Eficàcia i validesa dels actes administratius.

Tema 3.- Règim jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. Objecte, àmbit i principis generals de l'Administració Pública i les seves relacions. Activitat de les Administracions Públiques.

Tema 4.- Els recursos administratius: concepte i classe. Recurs d'alçada i de revisió.

Tema 5.- L'activitat administrativa dels serveis públics. El control del sector públic. L'organització del sector públic. Les Comunitats Autònomes i el sector públic.

Tema 6.- Formes i procediments de l'activitat administrativa. Formes de gestió dels serveis públics: La gestió directa, la gestió indirecta i la gestió mixta.

Tema 7.- Responsabilitat patrimonial de les Administracions Públiques. Responsabilitat de les autoritats i personal al servei de les Administracions Públiques. La Potestat sancionadora.

La Funció Pública.

Tema 1.- La Funció Pública Local. Concepte i classes. Adquisició i pèrdua de la condició de funcionaris. Drets, deures i incompatibilitats dels funcionaris públics locals.

Tema 2.- La Funció Pública de Catalunya. Llei 17/1985, de 23 de juliol, reguladora de la funció pública de l'Administració de la Generalitat: objecte i àmbit. Tipus de personal. Òrgans superiors en matèria de personal.

Tema 3.- Estructura i organització de la Funció Pública I. Cossos de funcionaris. Relació de llocs de treball. Registre general de personal. Mobilitat dels funcionaris.

Tema 4.- Estructura i organització de la Funció Pública II. Oferta pública d'ocupació: selecció de personal. Provisió de llocs de treball. Graus de personal. Promoció interna.

Tema 5.- Règim de la Seguretat Social dels funcionaris. Introducció. Àmbit d'aplicació. La Muface. Sistema de drets passius.

Tema 6.- Annex de Seguretat Social. Règim general de la Seguretat Social. Règims especials: característiques i tipus. Els sistemes especials. Afiliació i inscripció: altes, baixes, formes de practicar-se i terminis. Cotització: naturalesa i règim jurídic. Recaptació. Abast de l'acció protectora i classes de prestacions. La Muface. El sistema de drets passius.

Dret Constitucional. Organització d'Estat i Administració de l'Estat.

Tema 1.- La Constitució Espanyola de 1978.

Tema 2.- Drets i Deures fonamentals.

Tema 3.- Institucions bàsiques de l'Estat. Títol II.

Tema 4.- Institucions bàsiques de l'Estat. Títol III.

Tema 5.- Institucions bàsiques de l'Estat. Títol IV.

Tema 6.- Economia i Hisenda.

Tema 7.- Organització territorial de l'Estat.

Tema 8.- Dret Constitucional.

Tema 9.- Resta disposicions.

Part Específica.

Tema 1.- El cos d'agents rurals de la Generalitat de Catalunya: Funcions, estructura, organització i àrees d'actuació. Drets, deures i incompatibilitats.

Tema 2.- El procediment administratiu sancionador: principis, incoació, tramitació i resolució. Delictes contra el medi ambient.

Tema 3.- La Llei Forestal de Catalunya: estructura i contingut. Boscos públics i boscos privats. Declaracions d'utilitat pública, ocupacions. El Centre de la propietat forestal.

Tema 4.- Aprofitaments forestals. Normativa catalana respecte al sector de la tòfona, la recollida i comercialització de la pinya i del pi pinyoner. L'obtenció del suro i del pelagrí i els aprofitaments forestals per a ús domèstic.

Tema 5.- Espècies de flora protegides. Regulació del verd nadalenc, del comerç dels arbres de Nadal i del desarrelament dels arbres i arbustos. Normativa comunitària, estatal i autonòmica. Conservació dels hàbitat i de les espècies.

Tema 6.- L'activitat apícola a Catalunya: Normativa catalana sobre aquest sector.

Tema 7.- Els espais naturals protegits. Normativa sobre els espais naturals: estructura i contingut. Espais naturals de protecció especial: figures existents. El pla d'espais d'interès natural (PEIN), aprovat per Decret 328/1992, de 14 de desembre. Impactes ambientals: concepte i normativa. El procediment d'avaluació d'impacte ambiental.

Tema 8.- L'activitat cinegètica a Catalunya. Normativa sobre aquest sector. Espècies cinegètiques: identificació, distribució, biologia, ecologia i gestió. Zones de caça. Definició i distribució a Catalunya: reserves nacionals de caça, zones de caça controlada, àrees privades i locals de caça, zones de seguretat i refugis de fauna salvatge. Els guardes de reserva de fauna. Granges cinegètiques. Repoblacions. Aspectes sanitaris.

Tema 9.- L'activitat piscícola a Catalunya. Normativa sobre aquest sector. Regulació sobre la pesca esportiva en aigües continentals. Els guardes de pesca fluvial. Les espècies de peixos d'aigües continentals a Catalunya: identificació, distribució i biologia. Ecologia i problemàtica. Els crancs de riu. Piscifactories. Repoblacions. Aspectes sanitaris.

Tema 10.- Regulació sobre la protecció dels animals a Catalunya: estructura i contingut. Establiments de venda d'animals i nuclis zoològics. Regulació de la fauna exòtica i autòctona. Regulació internacional (CITIS) i comunitària sobre el comerç d'espècies. Centres de recuperació de fauna.

Tema 11.- Regulació d'activitats relacionades amb la protecció dels animals. Taxidèrmia. Falconeria. Activitats fotogràfiques, científiques i esportives.

Tema 12.- Mesures de prevenció d'incendis forestals. Normativa catalana sobre aquesta matèria. El pla d'emergències per a incendis forestals a Catalunya. Regulació sobre cremes controlades en zones d'alta muntanya.

Tema 13.- Regulació sobre l'accés motoritzat al mitjà natural: estructura i contingut.

Tema 14.- El reglament d'armes: estructura i contingut.

Tema 15.- La pesca marítima i el marisqueig a Catalunya. Diferents modalitats i normativa bàsica. La pesca marítima recreativa en el litoral català: normativa d'aplicació. L'extracció del coral colorit (Collarum rubrum): normativa reguladora.

Tema 16.- Les reserves marines a Catalunya: normativa reguladores. Els biotips d’interès pesquer al litoral català. Regulació de l'extracció d'organismes marins vius amb finalitats científiques, culturals, educatives i aquarilògiques a les aigües del litoral català. Fanerògams marins: normativa bàsica.

Tema 17.- Les talles mínimes de les espècies d'interès pesquer a Catalunya. Mètodes de mesura. Normativa reguladora. Les vedes de les espècies d'interès pesquer al litoral català. El procediment de mesura d'arts i aparells pesquers empleats a Catalunya. Normativa vigent. Les infraccions i les sancions en matèria de pesca marítima. Normativa reguladora.

Tema 18.- Els voluntaris forestals del mitjà natural i el seu reglament. Les agrupacions de defensa forestal: constitució i regulació. Maquinària i material agrícola i forestal: normativa sobre les mesures de control.

Tema 19.- Cartografia. Interpretació de llegendes i corbes de nivell, càlcul i coordenades UTM.

Tema 20.- Geografia física de Catalunya: relleu, clima, xarxa hidrogràfica i vegetació. Divisió comarcal de Catalunya.