Pide Información SIN COMPROMISO

Cos Superior de la Generalitat de Catalunya / Cuerpo Superior de la Generalitat de Cataluña

Cos Superior de la Generalitat de Catalunya / Cuerpo Superior de la Generalitat de Cataluña
Consultar Precio
CosSuperior de la Generalitat de Catalunya / Cuerpo Superior de la Generalitat de Cataluña EL CURSO ES PRESENCIAL Y SE IMPARTEN EN BARCELONA I. Dret... Seguir leyendo

¿NOS DEJAS TU OPINIÓN?

Si has realizado este curso, ¿por qué no darnos tu opinión?. Si lo haces, estarás ayudando a miles de personas que, como tu en su momento, están intentando cambiar su vida a través de la formación. No hay mejor ayuda, para decidirse entre miles de cursos, que la opinión de una persona que ha vivido la experiencia de cursarlo, miles de personas te lo agradecerán.

Danos tu opinión detallada sobre el Cos Superior de la Generalitat de Catalunya / Cuerpo Superior de la Generalitat de Cataluña. No olvides decirnos que te pareció el temario del curso, el profesorado, la accesibilidad al equipo del centro para resolver tus dudas y, en el caso de los programas online, la calidad del campus virtual.

Tu experiencia es muy valiosa
Tu voto
Haz clic para puntuar
ENVIAR
Descripción de la Oposición

CosSuperior de la Generalitat de Catalunya / Cuerpo Superior de la Generalitat de Cataluña

EL CURSO ES PRESENCIAL Y SE IMPARTEN EN BARCELONA


I. Dret constitucional. Organització política i administrativa de l\'Estat.


Requisits:

a) Nacionalitat:
Ser ciutadà espanyol o ser nacional d\'algun dels altres estats membres de la Unió Europea o dels estats als quals, en virtut de tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya, els sigui aplicable la lliure circulació de treballadors.
També podran ser admesos el cònjuge, els descendents i els descendents del cònjuge, tant dels ciutadans espanyols com dels nacionals dels altres estats membres de la Unió Europea o dels estats als quals, en virtut de tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya, els sigui aplicable la lliure circulació de treballadors, qualsevol que sigui la seva nacionalitat, sempre que els cònjuges no estiguin separats de dret i, pel que fa als descendents, siguin menors de vint-i-un anys o majors d\'aquesta edat però visquin a càrrec dels seus progenitors.
b) Edat: haver complert 18 anys i no superar l\'edat establerta per a la jubilació.
c) Titulació: estar en possessió o en condicions d\'obtenir el títol acadèmic oficial exigit per a l\'ingrés en cada cos o escala, de conformitat amb el que estableixin les bases específiques. Si es tracta d\'un títol obtingut a l\'estranger, cal disposar de l\'homologació corresponent del Ministeri d\'Educació i Ciència.
d) Capacitat: posseir la capacitat física i psíquica necessària per a l\'exercici de les funcions pròpies de les places convocades.
e) Habilitació: no estar inhabilitat/ada per a l\'exercici de les funcions públiques, separat/ada mitjançant expedient disciplinari del servei de qualsevol administració pública ni pertànyer al mateix cos o escala objecte de convocatòria.


Primera prova: 3 exercicis de caràcter obligatori i eliminatori:

Primer Exercici: Qüestionari de 50 preguntes amb quatre respostes alternatives de les quals només una és correcta, sobre el contingut de tot el temari.
La qualificació de l\'exercici és de 0 a 5 punts. La puntuació mínima per superar-lo és de 2,5 punts

Segon exercici: Consisteix a respondre per escrit 10 preguntes de resposta breu sobre el contingut de tot el temari per als aspirants que participin en el torn lliure.
La qualificació de l\'exercici és de 0 a 5 punts. La puntuació mínima per superar-lo és de 2,5 punts.

Tercer exercici: Consisteix a desenvolupar per escrit un tema genèric, elegit per l\'aspirant d\'entre els dos proposats pel tribunal, relacionat amb diverses qüestions contingudes en tot el temari.
Per a la valoració d\'aquest exercici, es tindran en compte els coneixements acreditats per l\'aspirant, així com la capacitat analítica, de síntesi i la qualitat de l\'expressió escrita en la seva realització.
La puntuació mínima per superar-lo és de 5 punts.


Segona prova: 3 exercicis:

Primer exercici: obligatori i eliminatori. Consisteix a resoldre per escrit un supòsit pràctic d\'aplicació dels coneixements del temari requerits en la primera prova que serà elegit per l\'opositor entre dos de plantejats pel tribunal. Es realitzarà, de manera no simultània, un exercici diferent per a cadascun dels àmbits de les places que hagi escollit l\'aspirant en la seva sol-licitud.
La qualificació d\'aquest exercici és de 0 a 10 punts. La puntuació mínima per a superar-lo és de 5 punts.

Segon exercici: Obligatori. Qüestionari sobre competències professionals amb respostes alternatives i orientat a avaluar el grau d\'adequació de les persones aspirants al perfil professional que consta en l\'annex 4, en relació amb les tasques i funcions a desenvolupar pròpies de l\'escala superior d\'administració general del cos superior d\'Administració de la Generalitat.
La qualificació de l\'exercici és de 0 a 5 punts.

Tercer exercici: Obligatori i eliminatori.
Llengua catalana. Exempt si es té nivell C
Tercera prova: 2 exercicis
Primer exercici: de caràcter obligatori i eliminatori per als aspirants que no tinguin la nacionalitat espanyola:
Segon exercici: de caràcter voluntari:
L\'exercici voluntari d\'acreditació dels coneixements de la llengua estrangera elegida per l\'aspirant (anglès, francès, alemany o italià)
L\'exercici consta de dues parts.
Primera: consisteix en la realització d\'una traducció directa per escrit d\'un text en l\'idioma escollit per l\'aspirant, sense utilització de diccionari.
Segona: consisteix a mantenir una conversa en l\'idioma escollit per l\'aspirant.
La qualificació d\'aquest exercici és d\'1,5 punts com a màxim.

I. Dret constitucional. Organització política i administrativa de l\'Estat

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: estructura, contingut i principis. El títol preliminar: principis generals. Els procediments de reforma.
Tema 2. Els drets fonamentals i les llibertats públiques. Supòsits de suspensió. Garanties. Els deures.
Tema 3. El Tribunal Constitucional: composició i competències. Processos. El valor de les sentències del Tribunal Constitucional.
Tema 4. La Corona: funcions i potestats. Successió i regència. El Govern: funcions, potestats i composició. Designació i remoció del Govern i del president. Relacions amb les Corts Generals.
Tema 5. Les Corts Generals. Composició, organització i atribucions del Congrés dels Diputats i del Senat. El Defensor del Poble. El Tribunal de Comptes.
Tema 6. El poder judicial: funcions i principis. L\'organització judicial. El Consell General del Poder Judicial. El Ministeri Fiscal. El Tribunal Suprem. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Tema 7. La potestat legislativa. La delegació legislativa en favor del Govern. La iniciativa legislativa. Lleis orgàniques. Lleis ordinàries. Lleis marc. Lleis d\'harmonització.
Tema 8. L\'Administració pública: principis constitucionals informadors. Organització i funcionament de l\'Administració general de l\'Estat: regulació. Òrgans superiors i òrgans directius. Òrgans territorials. Els delegats del Govern a les comunitats autònomes.
Tema 9. L\'Administració institucional: corporacions de dret públic. Els organismes autònoms i les entitats públiques empresarials. Els òrgans consultius de l\'Administració de l\'Estat. El Consell d\'Estat.
Tema 10. L\'organització territorial de l\'Estat: l\'Administració local. Ens que l\'integren. La Llei de bases del règim local. La regulació del règim local a Catalunya.
Tema 11. El municipi. Els òrgans de representació política i la seva designació. Línies generals de l\'organització i competències municipals. Règims municipals especials. L\'organització comarcal de Catalunya.
Tema 12. L\'organització territorial de l\'Estat: les comunitats autònomes. Constitució i competències. Vies d\'accés a l\'autonomia. Relacions entre l\'Estat i les comunitats autònomes: coordinació i control.
Tema 13. Els estatuts d\'autonomia de les comunitats autònomes: naturalesa jurídica i contingut. Distribució de competències. Tipologia competencial. Organització de les comunitats autònomes.
Tema 14. Les comunitats autònomes amb dues llengües oficials: marc jurídic i jurisprudència.
Tema 15. El finançament de les comunitats autònomes. Règim foral i règim comú. Els ingressos de les comunitats autònomes de règim comú.


II. L\'organització política i institucional de Catalunya. Formes de govern i d\'administració

Tema 16. Les institucions de la Catalunya medieval i moderna (s. XIII a XVIII): la Corona. Les institucions representatives: les Corts i el Parlament. L\'origen de la Generalitat: la Diputació del General. El seu funcionament.
Tema 17. La transformació institucional des de la fi de l\'estructura política pròpia (s. XVIII). El Decret de Nova Planta. Les institucions de la Corona espanyola a Catalunya. Els municipis.
Tema 18. La configuració de l\'Estat espanyol modern (s. XIX). La unificació de l\'Estat i el seu funcionament a Catalunya. La província: el governador civil i la diputació provincial. Elements diferenciadors de la realitat jurídica i política de Catalunya: ordre públic i dret civil
Tema 19. La Mancomunitat de Catalunya (1914-1925): el seu marc legal. Estructura i atribucions.
Tema 20. La Generalitat de Catalunya durant la II República (1931-1939). La Constitució espanyola de 1931. L\'Estatut de Núria: principis i competències. L\'Estatut d\'autonomia de 1932: principis, institucions i competències.
Tema 21. Catalunya sense govern propi (1939-1975). L\'Administració de l\'Estat a Catalunya. L\'Administració local.
Tema 22. L\'Estatut d\'autonomia de Catalunya de 1979: estructura, contingut essencial i principis fonamentals. Els procediments de reforma.
Tema 23. Contingut del títol preliminar de l\'Estatut. Catalunya com a nacionalitat. L\'idioma. El veïnatge administratiu.
Tema 24. Competències de la Generalitat de Catalunya: exclusives, concurrents i executives. Competències plenes i de desenvolupament.
Tema 25. El Parlament de Catalunya. El sistema el..ectoral i l\'estatut dels diputats. Organització i funcionament. La funció legislativa i la funció d\'impuls i control de l\'acció política o de govern.
Tema 26. El President de la Generalitat: elecció, cessament i funcions. El Govern: composició, caràcter, atribucions i funcions. Relacions entre el President de la Generalitat, el Govern i el Parlament.
Tema 27. Òrgans institucionals de la Generalitat. El Síndic de Greuges. La Sindicatura de Comptes. El Consell Consultiu.
Tema 28. L\'organització administrativa de la Generalitat de Catalunya. Els òrgans superiors, centrals i territorials de l\'Administració de la Generalitat. Els òrgans actius. Els Comissionats.
Tema 29. L\'Administració institucional i corporativa a Catalunya. Els organismes autònoms. Els col-legis professionals.
Tema 30 L\'empresa pública de l\'Administració de la Generalitat de Catalunya. Els consorcis. Les agències. Les fundacions. Relacions interinstitucionals.


III. La Unió Europea i el dret comunitari. Institucions

Tema 31. Configuració de la Unió Europea: antecedents i objectius. Els tractats originaris i de modificació. Els membres de la Unió Europea. L\'adhesió d\'Espanya. El Tractat de la Unió Europea o de Maastricht.
Tema 32. Característiques de l\'ordenament jurídic comunitari. Fonts del dret comunitari. Els tractats. Els reglaments. Les directives
Tema 33. Aplicació i eficàcia del dret comunitari europeu. Relació entre el dret comunitari i l\'ordenament jurídic dels estats membres. Principis i control. La participació de les comunitats autònomes en la formació i en l\'execució del dret comunitari.
Tema 34. Els fonaments de la Comunitat Europea. Les llibertats bàsiques comunitàries. Lliure circulació de mercaderies. Lliure circulació de persones i serveis. Lliure circulació de treballadors. Lliure circulació de capitals. El dret d\'establiment i la lliure prestació de serveis.
Tema 35. Les institucions comunitàries. La Comissió. El Consell. El Parlament Europeu. El Tribunal de Justícia. El Tribunal de Comptes.
Tema 36. Mitjans financers i personals de la Unió Europea. El pressupost comunitari. La funció pública comunitària.
Tema 37. Els fons estructurals de la Unió Europea: el FEDER, el FSE, el FEOGA-O, l\'IFOP. Objectius i zones elegibles. El fons de cohesió.


IV. L\'Administració pública. El dret administratiu

Tema 38. L\'Administració pública: concepte i principis. La divisió de poders i l\'estat de dret: el dret administratiu. El principi de legalitat. L\'activitat discrecional de l\'Administració. Control de la discrecionalitat. La desviació de poder.
Tema 39. Les fonts del dret administratiu. Jerarquia de les fonts. Principis constitucionals.
Tema 40. El reglament: concepte i classes de reglaments. Fonaments i límits de la potestat reglamentària. El costum. Els principis generals del dret. La jurisprudència i la doctrina.
Tema 41. La relació juridicoadministrativa: concepte i elements. La personalitat jurídica de les administracions públiques. Tipologia de les entitats públiques. Capacitat jurídica dels ens públics.
Tema 42. El ciutadà com a titular de drets davant l\'Administració. Els drets públics subjectius. Els interessos legítims. Capacitat jurídica i capacitat d\'obrar.
Tema 43. L\'acte administratiu: concepte i classes. Elements de l\'acte administratiu. La motivació i la forma. El silenci administratiu: el silenci positiu i els actes presumptes.
Tema 44. L\'organització administrativa: principis. L\'òrgan administratiu: concepte, elements i naturalesa. Classes d\'òrgans. Els òrgans col-legiats.
Tema 45. La competència administrativa: concepte, classes i naturalesa. Criteris de delimitació i formes d\'atribució. Les relacions interorgàniques. La jerarquia administrativa. La delegació, l\'advocació i la substitució. La coordinació administrativa.
Tema 46. L\'eficàcia de l\'acte administratiu: principis generals. Executivitat de l\'acte administratiu. La notificació i la publicació. Invalidesa dels actes: nul-litat de ple dret, anul-labilitat. Convalidació.
Tema 47. El procediment administratiu: concepte, principis i importància. El procediment administratiu comú: regulació.
Tema 48. El procediment administratiu derivat de l\'organització pròpia de la Generalitat de Catalunya.
Tema 49. L\'estructura del procediment administratiu: iniciació, ordenació, instrucció i finalització. Els terminis administratius: regulació i jurisprudència. L\'elaboració de les disposicions administratives de caràcter general.
Tema 50. Revisió dels actes en via administrativa. Revisió d\'ofici. Revocació dels actes administratius. Els recursos administratius: objecte i classes. Recurs ordinari i recurs de revisió. Les reclamacions prèvies a l\'exercici d\'accions civils i laborals.
Tema 51. La jurisdicció contenciosa administrativa: concepte, naturalesa i regulació. El recurs contenciós administratiu: les parts, capacitat processal, legitimació, representació i defensa. Actes impugnables. La sentència en el procediment contenciós. Execució. Recursos. El recurs contenciós especial dels drets i llibertats fonamentals.
Tema 52. La responsabilitat de les administracions públiques. Responsabilitat patrimonial. L\'acció de responsabilitat. La responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de les administracions públiques.
Tema 53. La contractació administrativa: concepte i fonts. Incidència del dret comunitari europeu. Principis bàsics de la Llei de contractes de les administracions públiques. Àmbit d\'aplicació subjectiva. Classificació dels contractes i règim jurídic.
Tema 54. La selecció del contractista: formes i procediments d\'adjudicació. Contingut i efectes dels contractes administratius: prerrogatives de l\'Administració. La revisió de preus i l\'equilibri financer. L\'extinció dels contractes administratius: el compliment i la resolució.
Tema 55. Les formes d\'activitat administrativa. L\'activitat de limitació, arbitral, de servei públic i de foment. Principals manifestacions.
Tema 56. La potestat sancionadora administrativa i el procediment sancionador.
Tema 57. L\'expropiació forçosa: concepte, fonament, subjectes i objecte. El contingut de l\'expropiació forçosa. L\'exercici de la potestat expropiatòria. Procediment general i procediments especials.
Tema 58. El servei públic: concepte i evolució. Formes de gestió dels serveis públics. La gestió directa. La gestió indirecta. La concessió. Domini públic i privat de l\'Administració: règim jurídic i naturalesa. Ús del domini públic.


V. Organització i funció pública. El dret del treball

Tema 59. Poder públic i organització. La ciència de l\'administració: objecte i metodologia. L\'anàlisi de les polítiques públiques.
Tema 60. L\'evolució històrica del pensament organitzatiu. Principals paradigmes teòrics.
Tema 61 Disseny i execució de les polítiques públiques. Teories de la decisió.
Tema 62 El màrqueting de serveis a l\'Administració pública. La qualitat dels serveis públics.
Tema 63. La direcció per objectius. Tècniques bàsiques de control de projectes.
Tema 64. El comportament humà a les organitzacions. Teories sobre la motivació. Polítiques de personal.
Tema 65. Organització i prestació de serveis. El model divisional (les agències): les empreses públiques, els organismes autònoms, els consorcis i les fundacions.
Tema 66. Relacions interorganitzatives i polítiques públiques. Actors, interessos i poder.
Tema 67. Avaluació de les polítiques públiques. Control de les polítiques públiques. Control estratègic i control de gestió. Indicadors de gestió dels serveis públics.
Tema 68. Els processos de modernització a les administracions públiques. La crisi del model burocràtic. La cultura administrativa i la gestió del canvi.
Tema 69. La funció directiva a les organitzacions. Particularitats de la funció gerencial a l\'Administració pública. El directiu públic.
Tema 70. El règim jurídic de la funció pública espanyola. Les bases del règim estatutari dels funcionaris públics: marc jurídic. El personal al servei de les administracions públiques.
Tema 71. La funció pública de l\'Administració de la Generalitat de Catalunya: regulació. El Conveni col-lectiu únic del personal laboral de la Generalitat de Catalunya. La funció pública de l\'Administració local: règim jurídic
Tema 72. La planificació dels recursos humans a les administracions públiques. La selecció de personal en l\'Administració pública. L\'oferta d\'ocupació pública. Els plans d\'ocupació. L\'accés a la funció pública de les persones amb nacionalitat dels estats membres de la Unió Europea.
Tema 73. La carrera professional a l\'Administració pública. La provisió de llocs de treball: sistemes de provisió. La promoció professional. El grau personal.
Tema 74. Articulació de la funció pública: el model de cossos i el model de llocs de treball. Les relacions de llocs de treball.
Tema 75. Els sistemes de retribució a l\'Administració pública. Conceptes retributius. L\'avaluació del rendiment dels empleats públics.
Tema 76. La planificació de la formació i la gestió de recursos humans.
Tema 77. Drets i deures dels funcionaris públics. Règim d\'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques. Situacions administratives dels funcionaris.
Tema 78. Responsabilitat civil, penal i administrativa dels funcionaris públics. Règim disciplinari.
Tema 79. La Seguretat Social del personal al servei de l\'administració: règim general. Règim especial de classes passives. Els drets passius.
Tema 80. Les relacions laborals. Sistemes de representació i participació en l\'Administració pública. Normativa vigent sobre òrgans de representació, determinació de les condicions de treball i participació del personal al servei de les administracions públiques. Els pactes i els acords amb les organitzacions sindicals.
Tema 81. El dret del treball. Naturalesa i caràcter. Principis fonamentals que l\'inspiren. Jurisdicció laboral.
Tema 82. Fonts del dret del treball. Disposicions legals i reglamentàries. L\'Estatut dels treballadors: estructura i contingut. Els convenis col-lectius. La voluntat de les parts. El costum laboral.
Tema 83. El contracte de treball: concepte, subjectes i forma. El contingut del contracte de treball. Modificació, suspensió i extinció del contracte de treball. La causalitat en el contracte de treball. Modalitats de contracte.
Tema 84. El sistema espanyol de la Seguretat Social. La Llei de bases. Principis informadors. El text refós de la Llei general de la Seguretat Social: estructura i contingut. Afiliació i cotització. Acció protectora: contingències i prestacions.


VI Estadística

Tema 85. Estadística: definició i conceptes principals. Estadística descriptiva i estadística inferencial. Anàlisi temporal i atemporal. La distribució de freqüències.
Tema 86. Valors representatius d\'una distribució unidimensional: la mitjana aritmètica, la moda, la mediana. Mesures de dispersió d\'una distribució unidimensional: rang, percentil, variància i desviació tipus.
Tema 87. Concepte de probabilitat. Probabilitat condicionada. Concepte de variable aleatòria. Variables aleatòries discretes i contínues. La distribució normal. Concepte de mostra d\'una població. Tipus de mostreig


VII. Sistemes d\'informació

Tema 88. Sistemes d\'informació per a la direcció i la gestió. Les organitzacions basades en la informació. La informació com a recurs. Els sistemes d\'informació i la seva estructura.
Tema 89. Concepte, components i funcionament general d\'un sistema informàtic. La informàtica com a eina de suport en els processos administratius. Tipus de sistemes informàtics. Grans ordinadors. Xarxes locals o miniordinadors. Ordinadors personals. Tendències actuals d\'arquitectures informàtiques per a organitzacions complexes.
Tema 90. Els sistemes d\'informació de personal. La informació sobre el personal com a recurs de les polítiques de modernització. La regulació normativa del sistema d\'.informació de personal de la Generalitat: el Reglament del registre de personal.
Tema 91. Els sistemes d\'informació econòmica. La comptabilitat pública general i de costos. Sistema d\'.informació econòmica com a eina per a una actuació eficient de les administracions.
Tema 92. El règim jurídic de la protecció de dades de caràcter personal. Regulació estatal. Regulació de la Generalitat de Catalunya: els decrets d\'aplicació. Bases de dades de legislació i jurisprudència.


VIII. Gestió pressupostària i financera. Hisenda pública

Tema 93. La planificació de la gestió pública. El pressupost com a instrument de planificació, d\'administració i de gestió i com a mecanisme general de coordinació. Finalitats del pressupost. Evolució.
Tema 94. Les tècniques pressupostàries. Pressupost administratiu, funcional, de caixa i d\'execució. El pressupost per programes. El pressupost base zero. Classificació de les despeses públiques: efectes limitadors.
Tema 95. Gestió per objectius en el procés pressupostari: la determinació dels objectius. Avaluació econòmica de projectes. Anàlisi cost-benefici, cost-eficàcia i cost-utilitat. L\'establiment d\'indicadors de seguiment. Contractes programa
Tema 96. El pressupost de la Generalitat de Catalunya. Preparació, discussió i aprovació. Les lleis de pressupostos: contingut essencial.
Tema 97. L\'execució del pressupost de despeses. Procediment general: autorització, disposició, obligació i pagament. Procediments especials d\'execució de la despesa. Procediment de pagament. Les subvencions.
Tema 98. Els ingressos de la Generalitat de Catalunya. El sistema de. finançament: evolució i situació actual del finançament. El pressupost d\'ingressos de la Generalitat: estructura i classificació.
Tema 99. Modificacions pressupostàries: crèdits extraordinaris i suplements de crèdits. Transferències. Altres modificacions pressupostaries.
Tema 100. El dret tributari: concepte i contingut. Les fonts del dret tributari. Els principis de l\'ordenament tributari espanyol. L\'aplicació i la interpretació de les normes d\'ordenament tributari espanyol.
Tema 101. Els tributs: concepte, naturalesa. La relació juridicotributària. El fet imposable i l\'acreditació. Els elements personals del deute tributari. L\'exempció tributària.
Tema 102. Els impostos: concepte i principis. Els impostos directes. Els impostos indirectes. Taxes i contribucions especials. Els preus públics.
Tema 103. El patrimoni de la Generalitat de Catalunya: concepte i tipologia. Adquisició, alienació i cessió dels béns de la Generalitat. Afectació i desafectació. Administració i defensa del patrimoni.
Tema 104. El dèficit públic: causes, efectes i límits. El finançament del dèficit públic.
Tema 105. El deute públic. Classes. El deute públic com a eina de política financera. La gestió del deute públic.
Tema 106. El control pressupostari. El control intern de l\'activitat economicofinancera del sector públic. La Intervenció General de la Generalitat. El control extern. La comptabilitat com a mitjà de control.


IX. Estructura econòmica i social. Àmbits d\'actuació pública

Tema 107. El model econòmic espanyol. Línies generals de la política econòmica actual. Implicació en la política econòmica europea.
Tema 108. El sector primari a Catalunya. Anàlisi de les seves macromagnituds principals. Situació actual. Problemes tècnics i socials.
Tema 109. El sector industrial a Catalunya. Anàlisi de les seves macromagnituds principals. Situació actual. Crisi i reconversió industrial
Tema 110. El procés d\'innovació tecnològica: importació i producció de tecnologia. Magnituds i característiques. El suport dels governs a la recerca i al desenvolupament (R+D). El nivell tecnològic de Catalunya.
Tema 111. El sector serveis a Catalunya. Anàlisi de les seves macromagnituds principals i distribució per branques productives. Situació actual.
Tema 112. La renda nacional a l\'estat espanyol. Evolució i distribució actual. La balança de pagaments. La balança comercial. Especial referència a Catalunya.
Tema 113. El sector públic a Espanya i a Catalunya. Dimensió econòmica i social. Evolució. Les empreses públiques.
Tema 114. Estructura social actual d\'Espanya i Catalunya: canvis i tendències demogràfiques. Estratificació social. Moviments naturals. Migracions.
Tema 115. El mercat de treball a Espanya i a Catalunya. Població activa, ocupació i atur.
Tema 116. Els mitjans de comunicació social. Estructura i evolució. Cobertura i dependència. Els grups de pressió i el control dels mitjans de comunicació.
Tema 117. El sistema educatiu: estructura i característiques generals. La reforma del sistema educatiu. Finançament. Especial referència a l\'àmbit de Catalunya. Normalització lingüística a l\'ensenyament.
Tema 118. El sistema sanitari: estructura i característiques generals. La sanitat pública a Catalunya: dimensió, finançament i situació actual.
Tema 119. La política energètica: objectius i instruments. L\'energia a Catalunya. Evolució i perspectives de futur. L\'estalvi d\'energia: mesures i resultats.
Tema 120. La protecció del medi ambient. Els principis rectors de l\'acció pública sobre el medi ambient. La potestat legislativa i les competències de gestió ambiental entre els diferents poders públics. Els principals sistemes de gestió ambiental. L\'organització de l\'Administració ambiental de la Generalitat de Catalunya.
Tema 121. Telecomunicacions i estratègia competitiva. Situació del sector a Catalunya. Perspectives de futur.
Tema 122. Infraestructures de transport a Catalunya. La política de transport. La xarxa de carreteres a Catalunya. La planificació hidrològica a Catalunya.
Tema 123. Els instruments de l\'ordenació del territori a Catalunya: la planificació i el planejament. El planejament urbanístic del territori. Classes de plans.
Tema 124. El Pla territorial general. Plans territorials. Plans parcials. Plans sectorials.
Tema 125. La política social a Catalunya. El sistema català de serveis socials. Àrees d\'actuació. Promoció i foment de l\'habitatge.
Tema 126. La política de seguretat pública a Catalunya. La policia de la Generalitat de Catalunya. La protecció civil.