Agents de la Guàrdia Urbana / Agentes de la Guardia Urbana
Si has realizado este curso, ¿por qué no darnos tu opinión?. Si lo haces, estarás ayudando a miles de personas que, como tu en su momento, están intentando cambiar su vida a través de la formación. No hay mejor ayuda, para decidirse entre miles de cursos, que la opinión de una persona que ha vivido la experiencia de cursarlo, miles de personas te lo agradecerán.
Danos tu opinión detallada sobre el Agents de la Guàrdia Urbana / Agentes de la Guardia Urbana. No olvides decirnos que te pareció el temario del curso, el profesorado, la accesibilidad al equipo del centro para resolver tus dudas y, en el caso de los programas online, la calidad del campus virtual.
EL CURSO ES PRESENCIAL Y SE IMPARTEN EN BARCELONA
REQUISITS GENERALS
a) Tenir nacionalitat espanyola, d’acord amb la legislació vigent.
b) Posseir títol de graduat/da educació secundària, graduat/da escolar, formació professional de primer grau o d’equivalent o qualsevol altre de nivell superior. Si es tracta d’un títol obtingut a l’estranger, cal disposar de la corresponent homologació del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.
c) Haver complert 18 anys i tenir-ne menys de 31.
d) No haver estat condemnat per cap delicte, no estar inhabilitat per a l’exercici de les funcions públiques ni estar separat mitjançant expedient disciplinari de servei de cap administració pública. Serà aplicable, tanmateix, el benefici de la rehabilitació, sempre que la persona aspirant ho acrediti mitjançant el corresponent document oficial.
e) No patir cap malaltia ni estar afectat per cap impediment físic o psíquic que impossibiliti el normal exercici de les funcions pròpies de la categoria.
f) Fer una alçada mínima de 1,70m el homes i de 1,60m les dones, la qual cosa es comprovarà abans de la revisió mèdica.
g) Tenir els permisos de conduir vehicles de la classe A i B (*)
h) Prendre el compromís de portar armes mitjançant declaració jurada o promesa.
i) Complir les condicions exigides per exercir les funcions que els puguin ésser encomanades, d’acord amb el que determinen la Llei 16/1991, de 10 de juliol, les disposicions que la despleguin i el Reglament dels cossos de policia local.
(*) Les persones aspirants hauran de tenir el permís de classe B amb autorització per a conduir vehicles de transport públic (BTP) a l'inici del període de pràctiques.
FASE D’OPOSICIÓ
Aquesta fase consta de cinc exercicis obligatoris i eliminatoris, i finalitza amb el nomenament de funcionaris en pràctiques, mitjançant Decret d’Alcaldia.
Primer exercici:
Primera prova:Consisteix en una bateria de tests que avaluen les capacitats intel-lectuals i els processos de raonament de l’aspirant. Aquesta prova té caràcter eliminatori i es qualifica de 0 a 10 punts, restant exclosos els aspirants que no aconsegueixin un mínim de 5 punts.
Segona prova:Té per objecte mesurar els coneixements de cultura general, en concordança amb el títol acadèmic requerit per a la convocatòria. La prova s’ha de fer en un període màxim de mitja hora i consisteix en respondre un qüestionari de preguntes tipus test, un 50% relatives a coneixements de cultura general i un 50% relatives a coneixements sobre l’actualitat política, social i cultural.
Aquesta prova té caràcter eliminatori i es qualifica de 0 a 10 punts, restant exclosos els aspirants que no aconsegueixin un mínim de 5 punts. El resultat final d’aquest primer exercici s’obté sumant les puntuacions de les proves 1 i 2.
Segon exercici:
Primera prova:Consisteix en la realització d’exercicis de coneixements sintàctics i de comprensió de la llengua catalana i, si s’escau, en la realització d’una entrevista amb un examinador que avaluï l’expressió oral de l’aspirant.
En queden exempts els i les aspirants que acreditin documentalment, dins del termini de presentació de les sol-licituds, posseir el certificat de nivell intermedi de català (B) de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Presidència, o equivalent o superior. Resten també exempts de realitzar aquesta prova els i les aspirants que en algun procés de selecció per a l’accés a la condició de funcionari públic, hagin superat una prova o un exercici de coneixements de llengua catalana del mateix nivell o superior al que s’hi esmenta, sempre i quan aportin la documentació que acrediti aquesta circumstància. Els/les aspirants que hagin participat en algun procés de selecció de l’Ajuntament de Barcelona, sols han d’indicar a la documentació que adjuntin a la instància el nom del procés i l’any en què es van presentar.
Aquesta prova té caràcter eliminatori. Els i les aspirants són qualificats d’aptes o no aptes, quedant aquests últims exclosos del procés selectiu.
Tercer exercici:
Aquesta prova té per objecte comprovar, entre d’altres, les condicions de resistència, força, velocitat i flexibilitat dels i les aspirants.
Abdominals en 30 segons
Objectiu : avaluar la força dinàmica del tronc.
Descripció de la prova:
a) L’aspirant es col-loca a terra amb les cames flexionades 90 graus, els peus una mica separats i els dits de les mans entrellaçats a la nuca.
b) Els peus han d’estar subjectats a terra.
c) Després del senyal, la persona aspirant ha d’intentar fer el major nombre de vegades el cicle de flexió i extensió del maluc durant 30 segons. Ha de tocar-se els genolls amb els colzes en la flexió, i ha de tocar a terra amb l’esquena, en l’extensió.
Normes:
a) Les cames s’han de mantenir flexionades 90 graus durant tota la prova.
b) Els dits de les mans s’han de mantenir entrellaçats fins el final de l’exercici.
Valoració: Es fa un sol intent. S’enregistra el nombre total de cicles realitzats durant els 30 segons de durada de la prova.
La puntuació d’aquesta prova representa el 10 % de la puntuació total.
Circuit de velocitat i agilitat (Test d’Ulatowski)
Objectiu: mesurar la capacitat de desplaçament ràpid del cos en l’espai.
Descripció de la prova:
a) La persona aspirant, dreta, es situa darrera la línia de sortida.
b) Al senyal del testador es posa en marxa el cronòmetre i l’aspirant ha de recórrer un circuit senyalitzat amb cons, com més ràpid possible i amb un ordre prèviament establert.
Normes:
a) No es pot trepitjar la línia de sortida abans de començar la prova.
b) En el transcurs de la prova no es pot tombar cap con.
Valoració: Es fan dos intents no consecutius. S’enregistra el millor temps d’ambdós.
La puntuació d’aquesta prova representa el 10 % de la puntuació total.
Test de flexibilitat
Objectiu: avaluació de la flexibilitat general de la persona aspirant.
Descripció de la prova:
a) L’aspirant es situa darrera d’una línia prefixada, assegut a terra, amb les cames del tot esteses i separades el màxim.
b) Seguidament, flexiona el tronc cap endavant per arribar el més lluny possible, i alhora desplaça una pica amb les mans, per deixar-la sobre una superfície mesurada.
Normes:
a) Les cames han d’estar completament esteses i en tot moment enganxades a terra.
b) S’ha de desplaçar i deixar la pica sobre la superfície mesurada -no es pot llançar-.
Valoració: S’enregistra, en centímetres, la distància que s’ha pogut desplaçar la pica per sobre de la superfície mesurada. Es comptabilitza el millor dels dos intents consecutius realitzats.
La puntuació d’aquesta prova representa el 10% de la puntuació total.
Llançament de pilota medicinal (3 kg)
Objectiu: Mesurar la potència dels braços (força explosiva).
Descripció de la prova:
a) L’aspirant es col-loca dret, darrera d’una línia marcada a terra i agafa una pilota medicinal de 3 kg.
b) Amb les dos mans, per sobre el cap, llança la pilota el més lluny possible.
Normes:
a) No es pot trepitjar la línia marcada a terra i/o aixecar les puntes de terra en el moment del llançament.
b) En la realització d’aquesta prova es permet l’ús de faixes o cinturons.
Valoració: Es mesura en metres i centímetres, la distància aconseguida en el millor dels dos intents realitzats, no consecutius.
La puntuació d’aquesta prova representa el 20 % de la puntuació total
Salt de longitud amb peus junts
Objectiu: Avaluació de la força dinàmica de les cames.
Descripció de la prova:
a) L’aspirant es situa dret, darrera d’una línia marcada a terra, sense trepitjar-la.
b) Des de la posició inicial, ha de fer un salt cap endavant amb els peus lleugerament separats i paral-lels, a fi d’aconseguir la major distància possible respecte a la línia marcada a terra.
c) En caure, ha de mantenir els peus en el lloc on realitzi el primer contacte.
d) Es mesura la distància entre la línia i el suport del cos que estigui més a la vora.
Normes:
a) No es poden realitzar passes prèvies al salt per prendre impuls.
b) L’impuls exigeix l’esforç simultani d’ambdues cames.
Valoració: Es realitzen dos intents no consecutius, però només s’enregistra la distància aconseguida en el millor d’ambdós.
La puntuació d’aquesta prova representa el 20 % de la puntuació total.
Cursa llançadora (course navette)
La puntuació d’aquesta prova representa el 25 % de la puntuació total.
Objectiu: Valoració de la força dinàmica de les cames
Descripció de la prova:
a) L’aspirant es situa dret, darrera d’una línia marcada a terra, sense trepitjar-la.
b) Des de la posició inicial, ha de fer un salt cap endavant amb els peus lleugerament separats i paral-lels, a fi d’aconseguir la major distància possible respecte a la línia marcada a terra.
c) En caure, ha de mantenir els peus en el lloc on realitzi el primer contacte.
d) Es mesura la distància entre la línia i el suport del cos que estigui més a la vora.
Normes:
a) No es poden realitzar passes prèvies al salt per prendre impuls.
b) L’impuls exigeix l’esforç simultani d’ambdues cames.
Valoració: Es realitzen dos intents no consecutius, però només s’enregistra la distància aconseguida en el millor d’ambdós.
Aquesta prova té caràcter eliminatori i es qualifica de 0 a 10 punts, restant excloses les persones que no aconsegueixin un mínim de 5 punts.
Per a la realització de d’aquesta prova, els i les aspirants han de lliurar al Tribunal, el mateix dia de les proves, un certificat mèdic oficial expedit com a màxim tres mesos abans de la realització de les mateixes, en el qual es faci constar que reuneixen les condicions físiques necessàries per realitzar els exercicis. La no presentació de l’esmentat certificat comporta l’exclusió automàtica de la persona aspirant del procés selectiu.
Cada prova es puntua de 0 a 10 punts, que fixa unes puntuacions progressives entre marca i marca, i especifica el pes parcial que cadascuna de les subproves té sobre la puntuació total. La puntuació total s’obté sumant les sis puntuacions aconseguides en cadascuna de les proves.
El tribunal podrà realitzar un control antidopatge.
Quart exercici:
Orientat a avaluar els trets de la personalitat dels aspirants, així com la seva adaptació personal i social.
Aquest exercici està format per:
a) Qüestionaris que mesuren els trets de personalitat i l’adequació d’aquests al perfil professional.
b) Entrevista personal. Quan ho cregui oportú, el Tribunal podrà realitzar una entrevista per tal d’integrar tots els elements explorats en les proves de personalitat.
Aquest exercici té caràcter eliminatori i els aspirants són qualificats d’aptes o no aptes, quedant aquests últims exclosos del procés selectiu.
Un cop sumades les puntuacions atorgades en els exercicis primer i tercer, els/les cent primers/es classificats/des passen a realitzar les proves mèdiques També són convocats a realitzar-les els i les aspirants amb puntuacions immediatament inferiors, que queden en situació de “reserva”, per si es produís alguna desqualificació o baixa voluntària; tanmateix, el Tribunal estableix el nombre de persones a convocar per a les proves del cinquè exercici.
Cinquè exercici:
Consisteix en un reconeixement mèdic, realitzat per metges o metgesses col-legiats, per comprovar que no es detecta en els i les aspirants l’existència de cap de les exclusions mèdiques.
Aquesta prova té caràcter eliminatori i els i les aspirants són qualificats d’aptes o no aptes, quedant aquests últims exclosos del procés selectiu .
Quadre d' exclusions mèdiques
Les causes d’exclusió mèdica son les següents:
1. TALLA MÍNIMA
Dones 1,60 m
H omes 1,70 m
2. EXCLUSIONS CIRCUMSTANCIALS
Malalties o lesions agudes de solució mèdica o quirúrgica actives en el moment del reconeixement, que potencialment puguin produir seqüeles que dificultin, limitin o impedeixin el desenvolupament de les funcions exigides per al lloc sol-licitat. En aquest cas, el Tribunal qualificador de l’oposició, amb l’assessorament convenient, podrà fixar un nou termini per comprovar l’estat de la persona aspirant. Finalitzat aquest termini, l’assessoria mèdica comprova rà si persisteix la situació, si resten seqüeles o si han desaparegut els motius d’exclusió circumstancial.
3. EXCLUSIONS DEFINITIVES DE CARÀCTER GENERAL
Defectes físics congènits o adquirits de qualsevol tipus i localització que minvin o dificultin la funció policial, encara que sigui parcialment.
Malalties agudes o cròniques de qualsevol aparell o sistema amb possible repercussió sobre l’exercici de la funció policial.
4. EXCLUSIONS DEFINITIVES DE CARÀCTER ESPECÍFIC
4.1 ALTERACIONS DE L’APARELL LOCOMOTOR: Alteracions de l’aparell locomotor que limitin o dificultin la realització del exercici de la funció policial del servei encomanat, o que puguin agreujar-se a judici del Tribunal mèdic amb el desenvolupament de la feina (amputació de mà o peu o d’algun dit, retraccions o limitacions funcionals de causa muscular, òssia o articular; peu pla i els seus defectes, deficiències en l’estàtica de la columna vertebral, prescindint de la seva intensitat).
4.2 SISTEMA CARDIOVASCULAR:Cardiopaties congènites, valvulopaties, insuficiència cardíaca, trastorns de la conducció i del ritme cardíac, insuficiència coronària i hipertensió arterial, i en general, qualsevol cardiopatia que dificulti l’exercici normal de la funció policial.
Es realitzarà ECG i en casos de dubtes, el tribunal mèdic podrà realitzar qualsevol exploració que cregui necessària per aclarir el diagnòstic.
Són excloents xifres de tensió arterial, en el moment de la revisió mèdica, iguals o superiors a 140/90.
Varices o insuficiència venosa perifèrica, prescindint de la seva intensitat.
4.3 APARELL RESPIRATORI:Insuficiència respiratòria que dificulti l’exercici de la funció policial. Es valorarà l’espirometria.
4.4 APARELL DIGESTIU:Hèrnies i eventracions no tractades o recidivants, hepatopaties de qualsevol etiologia, pancreatitis cròniques o recidivants, malaltia crònica intestinal i síndrome de mala absorció.
4.5 AUDICIÓ I FONACIÓ:L’agudesa auditiva ha de ser superior al 75 % de l’agudesa normal en ambdues oïdes. No s’admetrà audiòfon. Es realitzarà audiometria.
4.6 ULL I VISIÓ Disminució de l’agudesa visual inferior a 0,7 a l’ull millor i 0,3 a l’ull pitjor, mesurada sense corregir (agudesa visual pel test de Snellen) i no tenir alteracions del camp visual ni de la visió cromàtica.
4.7 NEUROPSIQUIATRIA Epilèpsies. Alcoholisme crònic. Tremolors. Dèficits neurològics que dificultin l’exercici normal de la funció.
Anormal desenvolupament intel-lectual i haver patit malaltia o trastorn psíquic de qualsevol mena que minvi o incapaciti per a les funcions policials.
5. ANALÍTICA
Hemopaties i malalties infecto-contagioses i malalties immunològiques sistemàtiques.
Diabetis.
Consum de substàncies il-legals o de psicofàrmacs no prescrits.
En general, qualsevol alteració compatible amb patologia de base.
El laboratori designat pel tribunal recollirà doble mostra de sang i orina i en precintarà una de cada per a possibles comprovacions posteriors.
La comprovació i valoració de les diferents exploracions a què fa referència aquest quadre es farà única i exclusivament al centre mèdic designat pel Tribunal qualificador i els seus resultats sempre han de referir-se al moment de l’exploració.
6. PELL, FÀNERES I GLÀNDULES EXOCRINES
Malformacions, tumoracions i lesions de la pell i les fàneres que puguin comprometre la funció policial. Cicatrius que per la seva extensió, profunditat o estètica puguin comprometre la funció policial o facilitar la identificació. Disfuncions de les glàndules exocrines que comportin compromís per a la funció policial. Dermatosis generalitzades, èczemes o psoriasis. Altres alteracions dermatològiques que a judici del tribunal limitin o dificultin l’exercici de la funció policial.
CURS SELECTIU
En queden exempts els i les aspirants que aportin la certificació d’haver-lo superat amb anterioritat. Si és el cas, aquest document acreditatiu s’ha d’aportar juntament amb la instància en què es sol-licita participar en el procés selectiu.
En cas d’infracció del reglament interior de l’Escola, la Direcció de l’Escola proposarà al Tribunal les sancions corresponents. Si el Tribunal acorda la interrupció definitiva del curs, es perdrà el dret a seguir en l’oposició, així com la pèrdua de la condició de funcionari en pràctiques.
La qualificació del Curs de Formació Bàsica serà d’apte o no apte. Els i les aspirants declarats no aptes queden exclosos del procés selectiu.
El Tribunal podrà disposar la incorporació del Director del Curs impartit a l’Escola, com assessor especialista.
Durant el curs a l’Escola de Policia de Catalunya, els alumnes poden ser sotmesos a les proves mèdiques que s’estimin oportunes, entre les quals es durà a terme una analítica de sang i/o d’orina, per comprovar que la persona aspirant no es troba inclosa en cap de les causes d’exclusió mèdica.
Aquesta fase del procés selectiu finalitza amb l'inici del Curs a l'Escola de Policia de Catalunya.
Consisteix en la superació del curs de Formació Bàsica de Policies Locals que organitza l’Escola de Policia de Catalunya.
FASE DE PRÀCTIQUES:
Els i les aspirants aptes han de superar un període de pràctiques professionals de 12 mesos de durada, a les Unitats Operatives de la Guàrdia Urbana de Barcelona a les quals siguin assignats.
Per poder iniciar aquest període, els i les aspirants han de presentar, prèviament, al Servei de Recursos Humans de la Guàrdia Urbana el permís de conduir BTP. La no presentació de l’esmentat requisit comportarà l’exclusió del procés selectiu. En superar la fase de pràctiques i ser nomenats funcionaris de carrera han de signar declaració jurada amb el compromís de mantenir actualitzada l’esmentada autorització BTP.
Per a la qualificació dels i de les aspirants el tribunal compta amb l’assessorament de, com a mínim, dues persones avaluadores que presenten una proposta de valoració basada en els següents aspectes: els coneixements de les diferents àrees policials, les actituds, les habilitats socials i la comunicació.
El període de pràctiques és obligatori i eliminatori, i la qualificació final serà d’apte o no apte.
Els i les funcionaris en pràctiques que obtinguin la qualificació de no apte queden exclosos del procés selectiu i perdran tots els drets a ser nomenats funcionaris de carrera.
Durant aquesta fase de pràctiques o a la seva finalització, els i les aspirants poden ser sotmesos a totes les proves mèdiques que siguin necessàries per comprovar la seva adequació al quadre d’exclusions mèdiques. Si de les proves practicades es dedueix l’existència d’alguna causa d’exclusió, el Tribunal ha de proposar, d’acord amb la gravetat de la malaltia o el defecte físic, l’exclusió del o de la persona aspirant del procés selectiu i, en aquest cas, correspon a l’òrgan competent efectuar els nomenaments d’adoptar la resolució procedent, que en cap cas no donarà dret a indemnització.
Durant el curs selectiu i el període de pràctiques, els i les aspirants són nomenats funcionaris en pràctiques i han de percebre les retribucions que per a aquest personal funcionari estableix la normativa vigent.
Els i les funcionaris/es en pràctiques que hagin superat aquesta fase seran proposats a l’alcaldia, pel seu nomenament com a funcionaris de carrera.